2018

Bestemmingen 2018

Fantastische
Faeröer-eilanden

Faeröer-eilanden

Adembenemend Albanië &
Magnifiek Macedonië

Albanië en Macedonië

Beleef de Balkan
Outdoor

Balkan: Bosnië en Servië


Outdoor Sicilië

Sicilië, Italië


Vulkanische rondreis
IJsland

IJsland


Eilandhoppen Azoren:
kraters en vulkanen

Azoren

Inspirerend Ierland

Ierland

Palestina & Israël

Israël en Palestina

Discovery Tour

Discovery Tour


Eilandhoppen
Griekenland

Griekenland


Natuur & theater
in Noorwegen

Noorwegen


Pyreneeën en Barcelona
actief

Spanje: Pyreneeën en Barcelona

Onbekend Georgië

   

2017

In 2017 hebben wij de volgende bestemmingen bezocht:

 • Azoren 1
 • Azoren 2
 • Slowakije
 • Lapland & Lofoten

Azoren

De reis naar de Azoren was zo populair, dat er twee groepen naar deze mooie eilandengroep is gegaan. Drie van de negen eilanden zijn bezocht: Sao Miguel, Pico en Terceira. Op Sao Miguel hebben we genoten van de stad Ponta Delgada, hebben we een prachtige wandeling gemaakt naar Cete Citades, hebben we onze angsten overwonnen bij de canyoning en lekker gedobberd in de warmwaterbaden in Furnas. Op Pico is de berg beklommen, één van de langste lavatunnels van Europa is bezocht, er is gesnorkeld en we hebben door wijnplantages gelopen. Het laatste eiland, Terceira, hebben we walvissen gespot, is er gewandeld door de mooie natuur en voor een laatste keer genoten van het mooie weer en het heldere zeewater.

Tegel azoren220170807b 

Slowakije

Op naar het ruige Slowakije! Met de wandeling door het Slowaaks Paradijs is gelijk duidelijk hoe mooi de natuur is van Slowakije. Een geweldige klettersteig is hier gedaan. Vervolgens zijn we naar het Tatragebergte gegaan waar we een driedaagse wandeltocht hebben gedaan. Slapen in een berghut waarbij de matrassen worden versleept om gezellig met z'n allen in een zaal te liggen. Klimmen in de bergen met behulp van kettingen en beugels in de rotsen, warme chocolademelk in de berghut en is een top van 2089 meter behaald. De laatste bestemming was Krakau (Polen). Hier is een uitstap gemaakt naar Auschwitz, wat enorm indrukwekkend is en niet goed in woorden te omschrijven is. Als afsluiter is een barbecue geörganiseerd met de YMCA Hongkong.

 slowakije20170720a slowakije20170725b

Lapland & Lofoten

De reis begon met een meerdaagse wandeling in het Zweedse Lapland, door de Kungsleden. Hier begon het avontuur met wildkamperen! Na de wandeltochten zijn we met een booit langs de kust van de Lofoten gevaren. We zijn vlak langs de beroemde 'maalstroom' gevaren. Na de cultuur in Narvik, Svolvaer en Â, zijn we met een veerboot naar het Noorse vasteland gegaan, waar we de reis hebben afgesloten in Bodø. Hier is een ontmoeting geweest met de lokale YMCA van Bodø, de KFUM. Daar hebben ze met lokale jongeren een aantal spellen gespeeld, van een typisch Noorse lunch genoten en van elkaar geleerd over de activiteiten van de YMCA in Nederland en de KFUM in Bodø/Noorwegen.

Lapland20170807e Lapland20170811a

2016

In 2016 hebben wij de volgende bestemmingen bezocht:

 • Siberië & Moskou
 • IJsland
 • Wales & Ierland
 • Discovery Tour
 • Zweden
 • Frankrijk
 • Bergen Belsen

 

Siberië & Moskou

De reis met de verste bestemming was de reis naar Siberië & Moskou. Aan het begin van de reis heeft de groep deelgenomen aan het Russische programma in en rond Manzherok Siberië. Gelukkig ging de communicatie grotendeels in het Engels. De groep heeft weer rechtgezet dat Nederland niet alleen maar van de klompen en de tulpen is, een beeld dat bij de Russen nog steeds leefde. De omgeving biedt geweldige mogelijkheden om te gaan raften en heerlijk te wandelen. Samen met de Russische gidsen werd de omgeving dan ook verkend en werd er samen (traditioneel) gegeten en gedronken. Na Siberië een terugvlucht naar Moskou en daar de stad verkend. Een wereldstad met een compleet andere cultuur. Na twee weken in het grootste land van de wereld kwamen onze deelnemers en hun staf weer terug in ons kleine kikkerlandje.

  

Hier kun je meer lezen over de reis.

IJsland

Verreweg de koudste bestemming van dit jaar. Maar iedereen was daar op voorbereid, dus het heeft ze nooit tegengehouden. De groep heeft een rondreis gemaakt en is begonnen in het zuiden van het land. De eerste watervallen waren binnen een uur al gespot. In het zuiden zijn ze naar het prachtige ijsbergenmeer Jökulsárlón gegaan en daar heeft de groep een gletsjertocht gemaakt. Daarna reisde men door naar het mooie en ruige binnenland, waar een dagwandeling is gemaakt en is gekookt in de bergen. In het noorden zijn veel geothermische bezienswaardigheden. In Reykjavik is contact geweest met de lokale YMCA. Hier werd het hoofdkantoor bezocht en bezichtigde de groep het museum over de oprichter van de YMCA IJsland.

 

Voor meer reisverhalen kun je Hier klikken.

Wales & Ierland

 

Lees Hier over de andere verhalen van de reis.

Discovery Tour

Een reis die afwijkt van alle andere reizen. Waar je naartoe gaat, geen idee. Hoe je er naartoe gaat, geen idee. Wat je gaat doen, geen idee. Dat is de Discovery Tour! Door middel van puzzels en opdrachten ga je uitvogelen wat je tijdens je reis gaat doen. De groep is vanaf station Roosendaal met een codewoord op zoek gegaan naar de nieuwe opdracht, die ze naar de Belgische Ardennen stuurde. Hier zijn er veel outdoor-activiteiten gedaan: hiken met kaart en kompas, positiebepaling met behulp van GPS, slapen in een bivak, klimmen, abseilen, koken op kampvuur en nog veel meer! 
Het vervolg van hun avontuur bracht de groep naar Boedapest (Hongarije). Hier zijn ze ook naar het YMCA Festival gegaan en hebben ze meegedaan met het internationale programma.Vier landen waren tot nu toe niet voldoende, dus ging de reis door naar Roemenië. Hier zijn ze naar het hoogste punt van Roemenië gelopen, Omu Peak, waar de groep in een berghut heeft overnacht. Het slot van de reis was met een fantastisch 'Wie is de Mol?'-spel.

 

Klik Hier voor meer avonturen van de reis.

Zweden

Dit jaar stond er ook een reis voor de doelgroep 15-17 jaar in ons aanbod. Deze groep ging met twaalf Nederlandse deelnemers naar Zweden om naar het kamp te gaan van YMCA Ängsholmen. Hier hebben de Nederlandse deelnemers diverse activiteiten gedaan met een Zweedse groep leeftijdsgenoten. Op het kampterrein werd er in hutjes geslapen met echte bedden (luxe!), werd er voor ze gekookt, was er een klimwand en zelfs een sauna en is er een kampvuur gemaakt. Na een paar dagen is de hele groep met zeilboten en kano's naar een onbewoond eiland gevaren om daar te gaan wildkamperen. Ze moesten het eiland alleen delen met koeien en een heleboel muggen. Maar uiteraard heeft dit de pret niet gedrukt. Aan het eind van de vakantie trok de Nederlandse groep naar een camping nabij Stockholm om nog even van deze stad te kunnen genieten.

  

De andere avonturen kun je Hier lezen.

Frankrijk

 

Lees Hier meer over de reis.

Bergen Belsen

 

Klik Hier voor de andere activiteiten van de reis. 

2015

In 2015 hebben wij de volgende bestemmingen bezocht:

 • Lapland
 • Macedonië
 • Griekenland
 • Canada en New York

Lapland

De eerste week van de vakantie heeft de groep een geweldige prestatie geleverd: 110 km gelopen over de Kungsleden. Geweldige natuur met moerassen, rivieren, bergen, de schattige lemmings, rendieren en elanden. Gemiddeld 6 uur lopen per dag met een backpack van zo'n 20 kilo, op zoek naar een nieuwe plek om de tentjes op te kunnen zetten. De tweede week was wat meer relaxen. Zo hebben de deelnemers Stockholm bezocht en met de kano's van de YMCA Angsholmen door de archipel bij Stockholm gevaren. Het was heerlijk weer geworden, dus er werd ook lekker gezond en gezwommen.

Klik Hier voor meer van de avonturen in Lapland.

Macedonië

Aangekomen in Macedonië is de groep naar Lake Matka gegaan, waar ze een mooie wandeling door een kloof hebben gemaakt. Op de volgende bestemming, Dihova, hadden ze een prachtige plek aan de voet van bergen. Daar hebben ze 's avonds heerlijk genoten van lokale Macadonische muziek. Ook heeft de groep een lange hike gemaakt, waarbij een hoogteverschil van 1100 meter overbrugd werd. Deze hike werd begeleid door Viktor van de lokale YMCA. Na het wandelen kwam het stadje Bilota aan bod. De volgende plek was de badplaats Ohrid, waar ze een paar dagen hebben gezeten. Heerlijk in het meer gezwommen en gevaren, een een tocht door de bergen op ezels. Vervolgens ging de groep door naar Krusevo, waar de deelnemers in het Engels workshops hebben gegeven bij een lokale YMCA. Als laatste werd de stad Skopje bezocht, waar deelnemers én staf hebben genoten van een lekker drankje op het terras. De reis werd afgesloten met het ophalen van mooie herinneringen aan de reis.

Wil je meer lezen over de reis en meer foto's zien, klik Hier.

Griekenland

In Griekenland hebben de deelnemers verschillende eilanden bezocht. Na Griekenland - waar ze onder meer het Akropolis en het Syntagmaplein bezochten - voeren ze naar Paros. Daar hebben ze het stadje Parikia bezocht en lekker gezwommen in zee. De volgende bestemming was Naxos. Daar hebben ze gesnorkeld. Verder hebben ze de hoogste berg van Cycladen (Mount Zeus) beklommen, een hele prestatie met die warmte! Ook het bekende eiland Santorini werd met een bezoek vereerd. Daar heeft de groep een actieve vulkaan bezocht, wat zeer indrukwekkend was. De reis werd afgesloten op Kreta. Hier hebben de deelnemers onder andere door de Samariakloof gewandeld en genoten van traditionele Griekse muziek. 

Klik Hier voor de uitgebreide verhalen en foto's. 

Canada & New York

De reis naar Canada & New York was een afwisseling van natuur en cultuur. Zo bezochten de deelnemers de wereldsteden New York en Toronto. Daarnaast werd de hectiek van deze steden afgewisseld met de natuur van de Adirondack Regions en Schroon Lake. Hier hebben ze fantastisch gewandeld. Ook het natuurgeweld van de Niagara Falls werd natuurlijk niet overgeslagen. 

Lees in de blog wat de deelnemers aan deze reis nog meer hebben beleefd. 

2014

In 2014 hebben wij de volgende bestemmingen bezocht:

 • Schotland
 • Baltische Staten
 • Portugal
 • Bergen Belsen

Schotland

Na een (te kort) bezoek aan Nationaal Park Loch Lomond & the Trossachs vertrok de volgende ochtend onze bus naar Fort William. We verbleven op een camping aan de voet van de Ben Nevis, de hoogste berg van Groot Brittannië. Deze werd vanzelfsprekend dan ook beklommen. Ondanks de weersomstandigheden (regen, mist, wind en kou) die de tocht zeer zwaar maakten, bereikten álle 15 deelnemers en 3 stafleden de top. Verder stond een ritje met de Jacobite stoomtrein tussen Fort William en Mallaig op het programma, met fantastische uitzichten op het landschap en de ‘Harry-Potterbrug’. Ook hebben we een whiskydistilleerderij bezocht; een lekkere kennismaking met de Schotse cultuur. 

Onze volgende bestemming was Dornie, vlak bij het Eilean Donan Castle (filmlocatie van onder andere Highlander). Hier bezochten we het kasteel, dat prachtig gelegen is op een schiereilandje en dus veelvuldig gefotografeerd werd. De volgende dag maakten wij een mooie boottocht. We spotten zeehonden, een otter, bruinvissen en een groot scheepswrak. Vervolgens vetrokken we naar de Isle of Skye. Na het eten maakten we een mooie avondwandeling naar de kust met prachtig uitzicht bij zonsondergang over de Atlantische Oceaan en de volgende dagen volgden vele mooie en zeer fotogenieke wandelingen.

In Edinburgh ontmoeren wij 2 locale YMCA-ers die ons meenamen naar Arthur’s Seat; een vulkanische stomp vlak buiten de stad die (bij mooi weer) een prachtig uitzicht biedt. De avond stond in het teken van een heuse Witchery Tour. Een acteur verkleed als geest vertelde ons over de historie van Edinburgh en leidde ons rond in het donkere gedeelte van de stad.

Baltische Staten (Letland, Estland en Helsinki)

De eerste avond verkenden we Riga. Het centrum van Riga geeft een sfeervolle indruk en live muziek verwelkomt ons op elke hoek van de straat. De volgende dag vertrekken we naar het grootste natuurgebied in Letland, naar de plaats Sigulda. We hebben een kanotocht gemaakt en hebben we ons gewaagd in een avonturenpark met o.a. een groot klimbos, handboogschieten en een heuse grote katapult. Omdat Sigulda een Olympische bobsleebaan heeft, konden we het niet laten om hier een ritje te maken in een echte bob. 

De volgende dag gingen we door naar het oudste natuurgebied van Estland: Lahemaa. In dit gebied maakten we verschillende pittige wandelingen door het bos en langs de kustlijn. Ook roeiden we een keer in een vikingschip-replica en ’s avonds stookten we de sauna op de camping op om met de Esten te genieten van een traditionele ontspanning. Door de lokale campingeigenaresse werden wij uitgenodigd om te gaan zeevissen. Een deel van de groep heeft ’s avonds de netten uitgezet en het andere deel haalde ze de ochtend erop weer binnen. De buit was met name gezelligheid en uitleg over het traditionele vissen, maar ook een witvis. Deze werd voor ons klaargemaakt en gepekeld. Enkele dagen later konden we genieten van traditioneel roggebrood met witvis.

Het slotbezoek is Helsinki, voor de kust ligt een prachtig vestingeiland daarna bekijkt iedereen op eigen gelegenheid het centrum waar mooie gebouwen, uitzicht op vele nabijgelegen eilanden, winkels, musea en terrasjes gevonden worden. Als afsluiter eten we ‘s avonds in een Aziatisch restaurantje dat populair is onder de Finse jongeren.
   

Portugal

In de omgeving Porto hebben we 2 steden bezocht (Guimaeres, Porto), waar wij uiteraard het niet konden laten om wat port te proeven. In de omgeving van de camping maakten wij twee prachtige wandelingen.

Bij Setúbal logeerde wij bij de lokale YMCA en hebben we vooral steden bezocht (Lissabon en Sintra). Bij Sintra mochten wij uiteraard de Palácio da Pena en de Paleis van Queluz niet op het programma ontbreken. In Lissabon hebben wij alle hoogtepunten gepakt en veel vrije tijd, waardoor iedereen op zijn eigen manier de stad kon bekijken. 

In Al Cantarilha hebben we 2 keer een waterpark en het strand bezocht. Op de laatste dag voordat we naar huis gingen, zijn we voor een 2 uur durende excursie met twee vissers meegegaan voor een tocht langs de rotsen. We hebben met z’n 15en twee prachtige warme weken gehad.

Bergen Belsen

Tijdens de reis maakten wij kennis met jongeren uit landen als Wit-Rusland, Duitsland en Oekraïne. Samen gingen wij bezig met de geschiedenis van het voormalig concentratiekamp Bergen Belsen. Wij kregen een uitgebreide rondleiding en er werden allerlei projecten uitgewerkt die de herinnering levend zullen houden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan uitbreiden van herdenkingsplekken, het bijwerken van de herinneringsweg, het vernieuwen van informatieborden en een gesprek met een ooggetuige. Daarnaast hebben we ook veel tijd voor ontspanning om elkaar en de mensen uit andere landen beter te leren kennen. We hebben veel gezamenlijke activiteiten en zullen erachter komen dat je in 10 dagen hele mooie vriendschappen kunt opbouwen.

Altijd indrukwekkend is de rondleiding over het terrein van Bergen Belsen en de tentoonstelling van de Gedenkstätte. Zelfs voor de deelnemers die vaker mee zijn geweest. Zo zei een ervaren deelnemer: “Als je steeds opnieuw naar de verhalen luistert, ontdek je toch telkens weer nieuwe verschrikkelijke dingen.”   

2013

In 2013 hebben wij de volgende bestemmingen bezocht:

 • IJsland
 • Engeland
 • Armenië
 • Bergen Belsen

IJsland

Een YMCA-reis naar IJsland is avontuurlijk, maar vanzelfsprekend wordt het grootste avontuur in IJsland geleverd door de prachtige natuur die zorgt voor een aaneenschakeling van hoogtepunten. Een slechts beperkte opsomming van onze spectaculaire ervaringen luidt: kamperen naast de 60 meter hoge waterval Skógafoss, een gletsjertocht onder professionele begeleiding, indrukwekkende wandelingen door het schitterende maanlandschap in het binnenland, heerlijk ontspannen in natuurlijke heetwaterbronnen, mountainbiken rond een groot en prachtig meer, lopen over de rand van een vulkaankrater en walvisspotten vlak onder de noordpoolcirkel in de Groenlandzee waarbij we talloze dolfijnen en diverse grote walvissen hebben gezien, gevolgd door een barbecue in de haven met kakelverse zojuist door ons gevangen vis.

Als afsluiting van de reis stond Reykjavik op het programma. Op de eerste dag hadden we al kort kennisgemaakt met de stad, maar nu was er uitgebreid gelegenheid om de stad te verkennen. In Reykjavik hebben we tevens een interessante ontmoeting gehad met Sólveig Reynisdóttir, een vrijwilligster van de YMCA in IJsland. Zij heeft ons een rondleiding door Reykjavik gegeven langs locaties die niet dikgedrukt in reisgidsen staan, maar waarvan het erg interessant is dat een geboren en getogen IJslandse er persoonlijk over kan vertellen. Ook de geschiedenis en cultuur van IJsland en Reykjavik kwam uitgebreid aan bod.

Helaas was het hierna tijd om terug te keren naar Nederland. Maar met een unieke verzameling herinneringen en foto’s, en met een gezellige reünie in het vooruitzicht, was de conclusie unaniem: IJsland is vulkaantastisch!

  

Engeland 

Onze reis begon in Manchester waar Gareth Couperthwaite van YMCA Bolton ons enthousiast ontving met zijn jeugdgroep om ons rond te leiden door de stad. Ze hebben ons zeer veel laten zien en wisten veel over de stad en vooral de inwoners te vertellen. Tijdens de wandeling door Manchester kwamen er allerlei onderwerpen voorbij, zoals politiek, maar ook hoe het leven in Manchester bevalt en wat de kansen zijn van mensen uit Manchester als ze uit een arbeidersgezin komen.

De volgende bestemming was Peak District. Hier hebben we twee mooie wandelingen gemaakt waarvan een met een echte ranger.

Tussen Bristol en Bath stonden we op een boerencamping bij een chilifarm. In Bristol hebben we het jaarlijkse internationale luchtballonnenfestival bezocht en een leuke lokale pub. In Bath hebben we Royal Crescent, Roman Baths en de Abbey bezocht. Ook was er op alle pleintjes gezellige live muziek.

De laatste bestemming van de reis was de Engelse hoofdstad Londen. Vooral de fietstocht door Londen (met een ontzettend goede gids) was een groot succes. De afsluiting van de reis was spectaculair in The London Eye!

   

Armenië

Na aankomst in Yerevan, gingen we meteen door naar de lokale YMCA in Vanadzor. Hier hadden we leuke gesprekken met Armeense jongeren over het leven aldaar. ’s Avonds werden er Armeense spellen gedaan en het Oud-Hollandse spijkerpoepen en koekhappen.

Vanuit Vanadzor bezochten we het Hagphat en het Sanahin klooster. Typisch Armeens en al meer dan 1000 jaar oud! Onderweg zagen we oude dorpjes, lada’s die rondreden in verschillende staten van verval, dieren op de weg en prachtige uitzichten over de Debed kloof. Hierbij genoten we ook van vele meloenen, perziken, kebab, kip, pannenkoekbrood en van typisch Armeense muziek onderweg.

Na Sevan (dit op 1900 meter hoog gelegen meer is een van de grootste bergmeren ter wereld!) gingen we verder naar Goris, vlakbij de grens met Azerbaijan. Met een beetje afdingen regelden we de volgende dag taxi’s naar het klooster van Tatev. Met de kabelbaan gingen we over de kloof waardoor we een prachtig uitzicht hadden, een hoogtepunt van de reis.

Terug in Yerevan hadden we tijd voor sightseeing. In het manuscriptenmuseum Matenadaran waren de deelnemers onder de indruk van de vele oude manuscripten die bewaard zijn gebleven. Ook het Genocide museum werd bezocht gevolgd door het National History museum of Armenia. Vanuit Yerevan maakten we nog verschillende uitstapjes buiten de stad; naar Echmiatsin, ‘de moederkerk’ van Armenië, en naar Khor Virap, een klooster dat erg mooi gelegen is aan de Turkse grens, met een prachtig uitzicht op de berg Ararat.

's Avonds werd er verscheidene keren een terrasje opgezocht voor een biertje of een lekkere cocktail. De reis werd afgesloten met een afsluitend etentje in een typisch Armeens restaurant vergezeld door echte Armeense live muziek.

Bergen Belsen

Tijdens de reis maakten wij kennis met jongeren uit landen als Wit-Rusland, Duitsland en Oekraïne. Samen gingen wij bezig met de geschiedenis van het voormalig concentratiekamp Bergen Belsen. Wij kregen een uitgebreide rondleiding en er worden allerlei projecten uitgewerkt die de herinnering levend zullen houden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan uitbreiden van herdenkingsplekken, het bijwerken van de herinneringsweg, het vernieuwen van informatieborden en een gesprek met een ooggetuige. Daarnaast hebben we ook veel tijd voor ontspanning om elkaar en de mensen uit andere landen beter te leren kennen. We hebben veel gezamenlijke activiteiten en zullen erachter komen dat je in 10 dagen hele mooie vriendschappen kunt opbouwen.

Altijd indrukwekkend is de rondleiding over het terrein van Bergen Belsen en de tentoonstelling van de Gedenkstätte.Zelfs voor de deelnemers die vaker mee zijn geweest. Zo zei een ervaren deelnemer: “als je steeds opnieuw naar de verhalen luistert, ontdek je toch telkens weer nieuwe verschrikkelijke dingen.

   

2012

In 2012 hebben wij de volgende bestemmingen bezocht:

 • Praag, Krakau, Berlijn
 • Balkan
 • Corsica
 • Israel & Palestina
 • Bergen Belsen
 • Zweden & Noorwegen
 • Tatra's (buitensport)
 • Schotland & Ierland
 • Discovery Tour