Reisblog Georgië

Dag 1

Ergens rondom 10:30 uur kwamen de 10 musketiers samen bij de roodwitte kubus op Schiphol; op richting Kiev. Nadat alle rijen en vele meters op Schiphol waren overwonnen, begon een hobbelige vliegtuigtocht.

georgi20180802a

Het was voor goede vuurdoop voor Anne-Gre die voor het eerst de lucht in ging. Na 2 uur kwamen wij in Kiev aan waar het staflid Lucie niet lukte om voor de tweede keer een schaar mee te smokkelen in haar handbagage. In Kiev deden wij allen een poging om het Georgisch hartjes alfabet te doorgronden. Na 4 uur was het tijd voor de 2e vlucht (nu in het donker) naar Tblisi. Aangekomen op Tblisi bleek het daar nog steeds erg warm te zijn. Helaas kwam de gereserveerde taxi niet opdagen, maar dat was meteen een mooie gelegenheid om te integreren in de bus.

georgi20180802b

Bij het hostel aangekomen bleek tellen ook wat lastig voor de eigenaren en na wat heen en weer gedoe had iedereen een bed en gingen om 3:30 uur dan toch eindelijk alle luiken dicht.

Dag 2

Dag 2 was eigenlijk een halve dag, voordat wij gingen ontbijten was het bijna al middag, vervolgens begon onze wandeltocht door Tblisi. Tblisi bleek een waar pareltje te zijn vol met mooie oude en vooral ook veel nieuwe mooie gebouwen.

georgi20180803b   georgi20180803a

De eerste groeps-selfie is gemaakt, wij hebben verkoeling in het park gezocht en een onverwachte spooktocht in een van de ondergrondse oversteekplaats. Onze tocht werd afgesloten met een lekker ijsje.

georgi20180803c   georgi20180803d

Na te zijn bijgekomen in de airco ging de staf boodschappen doen en koken en gingen de deelnemers aan het een-en-dertien (kaartspel), tijdens het avondeten stelde Wouter een uitgebreid voorstel rondje voor waarbij ieders verleden in detail werd doorgelicht en vooral de vraag "welke kleur zou je zijn als je een vis was" leidde tot interessante antwoorden. Vervolgens was het tijd voor de afwas (ook een goed initiatief van Wouter) en het schrijven van het blog. Vanavond op tijd naar bed en morgen wacht weer een mooie dag in Tblisi!

Dag 3

Onze tweede en helaas al weer laatste dagje in Tbilisi. Wij begonnen met een heerlijke wandeltocht naar de kathedraal. Daar aangekomen begonnen de dames aan hun verkleedpartij, zie foto. Dit resulteerde erin dat alle dames de kathedraal goed konden bewonderen waar de heren naar buiten werden gestuurd vanwege hun zichtbare knietjes.

georgi20180804c   georgi20180804d

Hierna volgt een ritje met de kabelbaan omhoog, die kort duurde waardoor wij nog lang niet uit waren gefotografeerd!

georgi20180804b

Bovenaan stond het Georgische vrijheidsbeeld op ons te wachten. Na kennis gemaakt te hebben, moesten we omlaag naar de Botanische tuinen. René en Daan wilden dit iets sneller doen en pakten de zipline omlaag. In de tuinen hebben wij eerst heerlijk geluncht en daarna gingen we op zoek naar de waterval en de touwbrug. Daarna ging het merendeel van de groep weer omhoog voor het fort met waanzinnige uitzichten en 3 bruiloften. Na een schilderachtige wandeling door de oude stad kwamen we voldaan terug bij het hostel. De deelnemers gingen toen hard aan de slag met een echt Georgische vegetarisch gerecht, dit smaakte weer erg goed! Over een paar minuten vertrekken wij voor een avondwandeling en een ijsje om afscheid te nemen van deze mooie stad. Morgen gaan wij naar de echte bergen in de Kaukasus waar het volgens het weerbericht een flink stuk kouder gaat zijn. Op naar het volgende avontuur!

georgi20180804a

Dag 4

Vroeg opgestaan en om 8:30 stipt stond onze taxichauffeur netjes op ons te wachten met een superluxe bus met airco. Klaar voor een lange busrit, een aantal oogjes begon net dicht te vallen toen wij al weer bij onze eerste stop waren; een mooi kerkje op een berg, waar wij binnen een stukje van de zondagochtenddienst konden volgen.

georgie20180806a

Een paar uurtjes later en 3 kerken, 2 kerkdiensten, een fort, een groot waterreservoir (Zhinvali) en heel veel haarspeldbochten verder, kwamen we bij onze stop aan bij het vriendschapsmonument tussen de Sovjetunie en Georgië. Daar was het meteen een stuk kouder, heerlijk! Na een uitgebreide fotosessie en een lunch met broodjes met worst vertrokken we verder naar Kasbegi.

Wij overnachten buiten Kasbegi op een kampterrein midden tussen de bergen. Helaas regende het net toen we aankwamen en moesten wij de 500 meter naar de camping lopend door de regen afleggen. Gelukkig was het snel weer droog en hebben wij nog heerlijk van het zonnetje genoten en een spannende volleybalwedstrijd gespeeld.

georgie20180806c     georgie20180806d

Nadat plan A en B qua avondeten waren gesneuveld werd er snel met vereende krachten een lekker, maar pittig goed gevuld soepje gemaakt. Na het eten is in Georgië ook het raadsel van de dood van Sneeuwwitje opgelost rondom het kampvuur, wat Dion met zeer veel moeite heeft aangekregen. Alleen een tampon was niet voldoende!

georgie20180806b

Een voor een zocht iedereen vervolgens zijn of haar bedje op voor een fijne nacht in de frisse berglucht!

Dag 5

Wat is het heerlijk wakker worden in de bergen! Wij mochten zelfs uitslapen en werden getrakteerd op georgische macaroni en kaas voor ontbijt. Opeens stond de 4x4 minibus al te wachten. Vlug spullen pakken en snel de bus in en na een stukje autoweg gaan we offroad. Hobbelend en springend danst het minibusje ons omhoog naar een bijzonder geplaatst klooster; op de rand van de afgrond met een spectaculair uitzicht.

georgi20180807a     georgi20180807c

Na wederom gesluierd te mogen genieten van de wierook kiezen we het wandelpad de afgrond in, en dalen we zigzaggend richting het dorpje. Daar eenmaal aangekomen gaan we rustig bij een restaurantje zitten met hangmatten en zitzakken. Tijd voor een typisch Georgisch kaasbroodje. Wat-een-mega-groot-broodje!! Toch maar even vragen om een doggy-bag. Even het dorp verkennen en wat taxis regelen, en vervolgens terug naar het kamp. Hier aangekomen wordt de rest van de middag gevuld met raadsels en vrije tijd. Van wie is toch die driehoek? Bij het avondeten worden we verrast door de eigenaren door een heus feestmaal; urenlang hebben ze in de keuken gestaan en er komt echt vanalles op tafel, niets bekends maar alles enorm lekker.

georgi20180807b     georgi20180807d

Uitbuiken met wat spelletjes en een kopje koffie, terwijl ondertussen de douche wordt opgewarmd. Een kampvuur wordt aangelegd, veel sneller dan gisteren, en per duo wordt er gedouched. Stiekem toch allemaal met koud water. Uiteindelijk wordt de dag afgesloten met een zelfgebrouwen wijntje van de eigenaren en druppelen we langzaam naar bed. Morgen vroeg op voor een pre-ontbijt klimmetje de berg op. Weltruzten!

Dag 6

Na weer een lekkere koele nacht waren er 5 die-hards die om 08:00 op opstonden voor een mooie ochtend wandeling, de rest deed om 9:00 zijn ogen open om om 09:30 aan het ontbijt te zitten; dit keer bestond het ontbijt uit boekweit pap, rijstrpap, ei met kaas en brood. En dat was eigenlijk best heel lekker.

georgi20180808a

Hierna vertrokken met de taxi richting ons startpunt waar de paarden al rustig stonden te wachten. Er waren zelfs 3 schattige veulens bij. Vervolgens stapte iedereen op zijn eigen elegante wijze op een paard en vertrokken wij stapvoets de vallei is. Er volgde een mooie tocht geflankeerd door de bergen en een lekker zonnetje. De meeste hadden een man paard en konden lekker genieten van de omgeving. Halverwege mochten wij even van ons paard af en hadden wij een lunch van aardappels, hardgekookte eieren en een soort van kaasbroodje. Na wat wisselingen van ruiter liepen wij weer terug naar ons startpunt.

georgi20180808c     georgi20180808d

Na een zoektocht na een ATM regelde de staf weer taxi's terug en na een korte theepauze begon deel 2 van het programma. Een wandeling naar de watervallen, waar Daan en Dion het aandurfde om een koele duik te nemen. Nog maar nauwelijks terug en er stond al weer een heerlijke maaltijd op tafel, waar menig restaurant een puntje aan kan zuigen. Het waren weer meerdere gerechten dus iedereen kon eten wat hij lekker vond. Na het eten volgden nog wat spelletjes waarna het kampvuur met vereende krachten werd aangestoken. Morgen vertrekken wij helaas al weer naar onze volgende bestemming; Borjomi. Onze kerkoutfitjes hadden vandaag een dagje vrij maar morgen mogen ze weer aan :)

georgi20180808b

Dag 7

Na een vroege start met weer mac en cheese moesten wij helaas afscheid nemen van ons mooie plekje in de natuur, nog een keer Lola de hond aaien en wij vertrokken in een knal oranje Volkswagen busje. 

georgi20180809a

De busrit werd door de meesten van ons benut om de binnenkant van onze oogleden te bewonderen. Aan het begin van de middag kwamen wij aan bij een in kalksteen uitgehakt klooster in de bergen, erg mooi maar toch ook wel weer erg warm; terug op zeeniveau!

georgi20180809b     georgi20180809c

Hierna volgde Gori, de geboortestad van Stalin. Wouter en René hebben hier het Stalin museum bezocht, waar sommige kanten van Stalin wat uitgebreider aan de orde kwam dan anderen. De rest van de groep zocht de verkoeling in de supermarkt.

Op voor het laatste stukje, waar wij om 17:00 lekker op tijd zouden aankomen, maar Georgië zou Georgië niet zijn als iets in één keer goed geregeld zou zijn. Na veel moeilijke gesprekken in een combinatie van gebrekkig Engels, Georgisch en Russisch bleek het hostel vol en was er een ander hostel in de buurt. Na een uur was eindelijk alles duidelijk en konden wij eindelijk douchen en onze wifi-ontwenningsverschijnselen de kop indrukken. Vanavond allemaal vroeg naar bed want morgen gaan wij op een tweedaagse hike in het Borjomi nationaal park. Tot overmorgen!

Dag 8

Na een gezellig avond waarin de liefde in alle facetten is besproken volgde een goede nachtrust.

Om 08:00 vertrokken Dion en Lucie richting het dorp voor de laatste boodschappen en om de matjes en slaapzakken op te halen voor de volgende nacht. Om 09:30 waren ze weer terug en hadden de deelnemers net hun ontbijtje op, dit keer weer gewoon bestaand uit brood met een eitje, en waren klaar voor vertrek.Na een kort stukje over het asfalt begon de tocht door de prachtige ongerepte Georgische natuur. Bewolkt met af en toe een buitje, wat voor de perfecte temperatuur zorgde. En dat hadden wij zeker nodig, omdat we aardig omhoog gingen; de een wat makkelijker dan de ander.

    
 
Om 18:00 waren wij allemaal boven bij ons hutje voor de nacht. Na eerst een paar mensen teleurgesteld te hebben dat ze toch echt hadden moeten reserveren als ze in een bedje wilde slapen. Hoewel bedje, het waren houten stapelbedden en de meesten van ons kwamen er snel achter dat de matjes voornamelijk ter isolatie waren en vooral niet voor enige vorm van comfort. Terwijl alle andere gasten hun campinggaz brandertje tevoorschijn haalde gingen wij aan de slag met volledig nat hout om een vuurtje te maken om op te koken. Iedereen verklaarde ons voor gek maar na veel geduld, noeste arbeid en de nodige vuurkennis is het ons gelukt om een lekkere maaltijd op tafel te krijgen (of wellicht was het meer een kwestie van "honger maakt rauwe bonen zoet"). 

      op de bergkam op de bergkam

Na het eten nog een bakje thee, een praatje met de mede gasten en enorm genietend van de enorme sterrenhemel. 

Langzamerhand werden de gesprekken zachter, gingen de eersten naar bed en uiteindelijk ging het licht in de hut uit voor een oncomfortabel nachtje in de hut, waar uiteraard altijd wel iemand snurkt.dag 9

Voor de meesten was het vroeger dag dan gepland; midden in de nacht werd een van de andere gasten erg ziek, waardoor de meesten van ons een nacht vol onderbrekingen had. 

Des al niet  te min zat iedereen gezellig rond 8:00 uur aan de picknicktafel buiten met uitkijk over bergen en vallei. Gewapend met hardkeks en spuitbeleg begint onze tweede dag van het wandelavontuur. Met koffie of thee vullen we onze magen, maken een ochtendwandelingtje naar het watertappunt en pakken onze spullen en gaan voor het laatst naar de wc ( alle details rondom de wc bij de hut zullen wij de lezer besparen).

  

Rond 09:00 uur begint dan toch de afdaling. Of althans dat dachten we; toch eerst nog een stukje omhoog voordat we ècht afdalen. Met slechts een enkel buitje lacht het weer ons toe en verloopt het best vlot!
Met een pleistertje hier en een pleistertje daar zitten we al snel aan de lunch; en jazekers, weer hardkeks!
Hier blijkt dat we nog maar anderhalf uur te gaan hebben tot onze bagage en een douche, dus trekken we er vrolijk op verder. Eenmaal aangekomen bij het hostel komt er toch wat vermoeidheid naar boven en is het douche-en-chill-tijd tot de bus komt.

      

Toen die er eenmaal was en we iedereen met alles erin hebben gepropt, is het de hoogste tijd om te gaan!
Nog een korte stop om de slaapspullen terug te geven en een stop om een mègà-watermeloen te scoren voor het dessert, is het dan echt op naar het volgende avontuur Kutaisi.Dag 10

Rustdag. Verwendag. Althans voor de staf dan!

Na een lange en verdiende nachtrust worden we plots gewekt voor ontbijtje op bed. wat denk je, een watermeloen van 5 kg! O wacht er komt ook nog een stevig koffietje en yoghurt bij. Dit beloofd wat voor de rest van de dag, de deelnemers gaan namelijk allemaal op eigen houtje Kutaisi verkennen en zich voorbereiden op Masterchef Georgia. Maar eerst moest er gewassen worden, in het hostel is een wasmachine en er werden vele wasjes gedraaid!
Daarna begonnen de meesten bij de markt, waar je voor echt helemaal niets heel veel lekkers kon halen. Ook werd er gewandeld en de high lights van Kutaisi bewonderd.

  

En de staf? Nouja laten we het erop houden dat we wel eens een ander tempo hadden. Nadat we dan toch alles op orde hadden bij het hostel hobbelen we de stad in richting station en een lunch.. door de wat lange wachttijd van de lunch, en de boodschappen presteren ze het zelfs als laatste pas weer terug te zijn. Geen punt, iedereen zit lekker bij elkaar de verhalen te delen over de gulle marktkooplieden, de lieve oude vrouwtjes die eten uitdelen en wat er allemaal gehaald is voor Masterchef.

 

Als de staf zich dan na een tijdje terugtrekt om zich in juryleden in te leven, begint het spektakel in de keuken. Als we dan als ware cuisine-connaisseurs rond 19:00 uur worden opgehaald om te jureren blijkt dat we weer verwend worden. Het begint met een heerlijke tomaten-carpaccio met salade en notendressing vergezeld door een komkommersalade met amandelen. Deze wordt opgevolgd door een Koreaanse vegetarische stoofpot met een fijne diepe smaak vergezeld door een prima wit Georgisch wijntje. Om het af te ronden worden we getrakteerd op vanille-ijs met stroopwafeltjes met grootmoeders kaneelappeltjes, onder het genot van een caramelsausje. 


Magnifique! Madloba. Kiezen bleek een uitdaging, maar toch mocht het voorgerecht van Annegré, Rene en Emma er met de winst vandoor gaan. Uiteraard werden zij met de winst verblijdt met een mini-lola (sleutelhanger van een hondje) maar natuurlijk vonden we alle moeite en resultaten het waard om te belonen. Dus nadat we een cake-koekje-taaitaai-achtig dingetje bij de koffie uitdeelden, stond de staf af te wassen. Na nog wat onderlinge gezelligheid begint zo de nacht en gaan we morgen op avontuur in de grotten en gaan wij twee kloven bewonderen.
Spannende vooruitzichten dus, weltrusten!


Dag 11

De ochtend begon met een heerlijk ontbijtje met muesli en yoghurt en natuurlijk watermeloen (hij is nog lang niet op)!
Om stipt 9.00 stond Ika onze tourguide voor de dag klaar met busje, chauffeur en onze Roemeense mede-reizigers. Eerste stop zou de Okatse Canyon zijn, helaas was dat niet veilig genoeg door de harde regen. In plaats daarvan gingen we naar een kerkje (verrassend!). Daarna was er een andere canyon aan de beurt, de Martvili canyon. We genoten van de watervallen en de jungle-vibe.


De zon brak door en we konden alsnog naar de Okatse Canyon. Twee 4x4-busjes brachten ons al schuddend en langs varkens naar het begin van de wandeltocht. Die tocht was niet geschikt voor mensen met hoogtevrees maar we genoten van het uitzicht. Van een heel hoog punt gingen we naar een heel diep punt, namelijk de Prometheus grot. Het is een mooie grot waarin veel formaties in de vorm van dieren en veel sfeerlichten tegenkwamen. Het was wel opvallend dat twee deelnemers in de liefdesgrot de rode lichten wisten uit te doen. We tasten nog steeds in het duister wat daar gebeurd is. Onze laatste stop was nog een grot. Ieders energie was een beetje op en we lieten onze Roemeemse mede-reizigers naar binnen gaan. Wij besteedden onze tijd liever aan jongleren en een andere tekst verzinnen op 'Opzij opzij opzij'.

    
Terug in het hostel genoten we van een couscousgerecht onder begeleiding van de Grease-remix. Sommige deelnemers blijken deze film niet gezien, een gemis in de opvoeding! René had als toetje ideaal beschuit (letterlijk vertaald uit het Georgïsch) gekocht en de groep daarmee verwend.


Na het eten werd er op het balkon genoten van het uitzicht op nachtelijk Koetaisi. En het was nog lang onrustig...


Dag 12

De dag begon meteen goed!
Gisteren dachten we dat we al lekker vroeg weg moesten, 8 uur namelijk. Maar we kregen een opluchting en het bleek dat we pas om 10 uur weg moesten. En wij stonden met z’n allen al 10 uur klaar voor onze taxi, wat al een wonder is omdat de leiding altijd te laat is.
Wij zaten lekker met z’n allen een half uur te wachten en het bleek dat onze taxi op een hele andere bestemming zat te wachten op ons. Ze hadden tenminste wel een goede reden, toen ze ons adres invoerde op de navigatie heeft het een bestemming uitgekozen die erg veel leek op de naam van ons hostel. Na een lange reis en twee kloosters later, omdat we al zo weinig klooster bezocht hebben, kwamen we aan bij een dorpje waar we nog snel een hapje konden eten en onze behoeftes konden doen.

      
Daarna gingen we uiteindelijk naar onze hoofdbestemming, de plek waar we zouden vertrekken om te gaan raften! Er stonden twee bootjes klaar en genoeg wetsuits en helmen voor iedereen. Er kwamen ook twee lifters mee die van Estland kwamen. Na het uitleggen van de basisvaardigheden van de instructeurs gingen we op pad! Bij het begin ging het nog slordig bij het roeien, zeker met de mensen die nog nooit geraft hebben. En toen kwamen de leuke delen, lekkere grote golven! Iedereen was aan het lachen en vond het geweldig. En dat is nog alleen over het raften, we zijn geeneens begonnen over het uitzicht dat we hadden. We zaten fantastisch tussen de bergen in en iedereen zat rond zich heen te kijken. De instructeurs moesten nog zeggen dat één oog op het water moesten houden en één oog kon rond zich heen kijken omdat we niet meer zaten op te letten. Na een tijdje zaten we ook met elkaar te klooien en probeerden we elkaar uit onze raften te trekken en plagen in het  algemeen. Hierdoor zat iedereen in de deuk! Na meer dan twee uur raften kwamen we uiteindelijk bij de finish aan! Hier werden we begroet met verse meloenen en kachipuri. We kregen ook nog een Georgische traktatie (chacha) erbij! Toen was het al het einde van de middag en de zon was ook weg, dus wij gingen eindelijk richting huis na een lange dag hard werken.


En toen gebeurde het! Na 100 meter kwam ons busje vast te zitten in de modder. Wij weer met z’n allen proberen het busje vrij te krijgen door te duwen en dingen dat we konden vinden uit de omgeving zoals takken. Na minuten proberen en vieze voeten zat het busje nog steeds vast. Onze instructeurs moesten dus hun laatste hulplijn oproepen, en dat was een prachtig ouwe off-road auto van iemand uit de omgeving. Die heeft ons uiteindelijk kunnen helpen en konden we doorgaan met onze reis naar Koetaisi. Dit bleek een weg te zijn door de bergen. Deze weg bleek de slechtste weg ooit te zijn van onze reis! Het was jammer genoeg een half geasfalteerde weg van de Sovjet-tijd te zijn, er zaten overal gaten in dus we kregen allemaal een stevige massage! We kwamen uiteindelijk lekker laat om half negen aan bij ons hostel.

  
De avond is geëindigd met een lekker saladetje en chinkali (een soort dumpling maar met pastadeeg). Iedereen is daarna mor naar bed gegaan met een vooruitzicht met de reisdag naar morgen.

Dag 13

Vandaag moesten we vroeg uit de veren om van Kutaisi naar Batumi af te reizen. Deze reis werd gedaan met de trein. 
Bij het trein station aangekomen werdt het ontbijt gegeten en is er helaas een halve watermeloen gesneuveld. De laatste wilde de vloer van dichtbij zien. De trein vertrok en de reis naar Batumi begon. In de trein werd vooral uitgerust en na geslapen. 
In Batumi aangekomen werden er 2 taxi's geregeld, die lekker knus waren. In de grote taxi moest Annegré op de benen van 3 anderen zitten op de achterbank. In de 2e taxi zat Lucie min of meer op Jochems schoot en de achterbak kon niet goed dicht. Dit laatste zorgde voor een tas die uit de auto was gevallen. 
Bij de appartementen aangekomen kwam het verrassingselement van de Georgië-reis om de hoek kijken. De geboekte appartementen waren wederom niet beschikbaar, waarmee de zoektocht begon. Bij de tweede optie vroeg de huisbaas ons om Hasj en Cocaïne, waardoor we verder gingen zoeken. Na ongeveer een uur had de eigenaar van de oorspronkelijke appartementen een geschikte plek gevonden in het centrum. Daar aangekomen bleek dit een super toffe plek te zijn, waar we lekker onder een afdakje buiten konden slapen. Na een half uurtje (plus een beetje extra) gingen we naar het stenen strand om daar in de warme Zwarte Zee te gaan zwemmen en bruin bij te kleuren. 
Terug bij onze slaapplek kregen we, voor de fijne verandering, Turkse koffie aangeboden van de huisbaas. Dit was weer eens iets anders dan de gebruikelijke Vodka. In de avond zijn we uit eten gegaan. Hier hadden we allemaal Gerorgische hapjes besteld; zoals kachipuri, patat en pizza. Om uit te buiken maat we een wandeling op de boulevard waar van alles te zien en te doen is, wij waanden ons in Miami of aan de Middellandse zee. Daarna hebben sommige nog genoten van een lekkere cocktail en begon zo onze een-na-laatste nacht in Georgië. 

 

 

 

 


Dag 14

Na een voor een aantal wat onrustige nacht (nee niet door de drank, maar door een wat frequent toiletbezoek), worden wij allemaal langzaam wakker en ontbijt ieder voor zich met aale left-overs van de voorgaande dagen. Daarna gaan de meesten op pad voor een dagje hardcore souvenier shoppen. Niet alleen voor thuis, maar ook de zomersinterklaas komt dit jaar weer langs dus allerlei creatieve sappen beginnen te stromen en slinkse manieren bedacht om niet te verklappen wiens lootje men heeft getrokken. Na een warme zoektocht eindigen de meesten op het strand voor een fijne duik in de zee en een laatste moment om nog even rood te kleuren. De laatte avond brengen wij door op het overdekte dakterras van ons appartement met een vegetarische barbecue. Er kon dus toch nog eenmaal een vuurtje gestookt worden (want uiteraardging het bbq-en op hout). Daarna was het tijd voor een bezoekje van de zomersinterklaas die voor iedereen een klein cadeautje had en vooral veel lieve en positieve woorden. Nu liggen wij allemaal wat te relaxen en proberen te slapen. Over twee uur gaat de wekker alweer om ons om 02:30 uur naar het vliegveld van Batumi te laten reizen. Morgen volgt ons allerlaatste blog alweer :( 
   


Dag 15

Moe en voldaan vol mooie herrinneringen (na een kop koffie) zit de staf in de trein richting huis; tijd voor de allerlaatste blog. Na een veel te korte nachtrust van slechts 1 of 2 uurtjes mochten wij om -1:45 uur opstaan, als een geoliede machine werden de laatste beetjes in de tassen gepakt en waren wij mooi op tijd op de plek waar de taxi's osn stonden op te wachten. Zeker niet alles is onverwachts in Georgië, alle taxi's zijn namelijk altijd stipt op tijd! Het inpakken van de tassen en de mensen in de taxi was dit keer ook een geoliede machine en zo waren wij mooi op tijd op het vliegveldje van Batumi. Heerlijk dat je maar 20 meter hoeft te lopen en je bent al bij de gate. Het lukte ons om alle jam en chocopasta door de securitycheck heen te krijgen, dus voor straks hadden wij een lekker ontbijtje met hardkeks. Aangezien alle passagiers op tij waren, vertrokken wij een half uurtje eerder. De eerste vlucht waardoor de mooie zonsopgang werd gemist en voordat wij het wisten waren wij al in Minsk (hoofdstad van Wit-Rusland). Daar ontbeten wij en een aantal van ons hielen een steekproef of de burgenking in Minsk net zo lekker is als in Nederland (test geslaagd). Toen was het tijd voor het laatste vliegtuig. In het vliegtuig kregen wij een ontbijtje bestaande uit pannenkoeken! Al de hele vakantie wilden wij een keer pannenkoeken eten, maar door tijd en koekenpan gebrek is dat niet gelukt en dan toch op de valreep deze lekkernij op je schoot geworpen krijgen. Jammie! Op schiphol rolden de tassen al snel van de band en was het tijd voor de laatste groepsknuffel. Met rode konen en vermoeide blikken werden we door een aantal ouders verwelkomt en ging ieder zijn weg om in ieder gaval lekker te douchen en te slapen. Want hoewel een bed een bed is en een douche een douche, gaat er niets boven die van jezelf! Weltrusten allemaal en tot de reünie!